Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

fűszerkeverékek

2017-01-30

A kertben megterem az általam használt fűszerek zöme.
Így nyaranta kétszer-háromszor learatom és megszárítom őket.
Nem nagy munka és sokkal jobb ízű ebből is a házi keszítésű.
Magyaros:
Petrezselyem, zeller, lestyán, majoranna lemorzsolva, őrölt babér, kömény, tarka bors.
Ez az alap, amit minden levesbe teszek, és pluszban abból a fűszerből, aminek ki akarom emelni az ízét.
Sóban szoktam eltenni friss petrezselyem zeller lestyán keveréket.
3-2-1arányban, összevagdalom és rétegenként megsózva bébiételes kis üvegbe teszem.
Ugyanígy kaprot is felaprítva, lesózva üvegben teszem a kamra polcra.
Olyan mint a friss!
Használat után visszazárom az üveget. Kitűnően eláll tavaszig.
Olaszos: rozmaring, zsálya, kakukkfű, oregano, bazsalikom a kertből!
Morzsolás után külön külön is beüvegezem, hiszen úgy is hasznalom és keverékként is.
Arányok? Izlés szerint... Én a zsályából teszek kevesebbet, ne érződjön ki az íze...
A bazsalikomon kívűl télállóak, csak egyszer kellett elültetni és évek óta kiszolgálnak.
Gyógyteaként is használom óket, a kakukkfű köhögés csillapító, a zsálya gyulladás csillapító.
A mustármag, koriander is megél a kertben, így a
keleti keverék egy része is saját.

Hozzászólások (0)