Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Bábucifalva ízei

Mézes álom, Macuska karácsonyi tortája

Csőr Melinda · 10 hónapja
"Bábucifalva közkedvelt Macuska anyója,macskamedve létére,mégis az oldalági barnamedve rokonság izlésével azonosult. Igy aztán ízvilága is hasonlatos  azokéhoz, környezetének legnagyobb örömére. Macuska  (saját csemetéire,és azok baráti körére való tekintettel ) leginkább az édességek gyártásában felülmúlhatatlan,ebben mindig  is ott állt a toplisták élén . A jelen süti ezért is viseli a Csúcs Mézes nevet.Még akkor is,ha a köznyelv,a fent említettet egyszerűen Mézes Álomnak titulálja.
Gaál Zsuzsa"

Mézes tortalap:
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
3 evőkanál tej
7  evőlanál cukor
40 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbona
1 tojás
1 teáskanalnyi összeőrölt mézesfűszer, azaz  szekfűszeg, szekfűbors, fahéj keveréke.

A puha vajat, a cukorral, tejjel, mézzel jól elkeverem egy kis lábosban, majd főzöm egy percig.
Hűlni hagyom, majd a szódabikarbonás liszttel, a fűszerekkel és a tojassal összegyúrom. 2 gombócot formálok belőle, és negyed órát állni hagyom.
Két sütőpapír között tepsinyire nyújtom őket, jó vékonyra, és kb 10 perc alatt kisütöm, 200 fokon, lapos nagy tepsiben, vagy tepsi hátán.
Mêg melegen 3 -3 csíkra  vágom. Hűlni hagyom.

Pirított dió krém:
10 dkg dió
25 dkg cukor
5 dl tej
2 tojás
2 evőkanál liszt

A diót megpirítom, majd apróra töröm, félreteszem.
25 dkg cukrot karamellé pirítok, majd felengedek 2,5 dl tejjel, amíg feloldódik.
A 2 tojást simára keverem kézi habverővel 10 dkg cukorral, a liszttel, felengedem 2,5 dl tejjel, állandóan kevergetve hozzaöntöm a karamelt.
Villanytűzhely alacsony fokozatán, vagy gőz fölött besűrítem krémmé.
Ha kész, belekeverem a pirított diót.
A lapokat megtöltöm, majd kézzel lenyomom, és ami kicsordul az oldalán, azzal végig kenem mind a negy oldalát, és végül a tetejét is bekenem. 
Csak másnap szeletelhető, addigra átpuhul és illatos lesz 
a fűszerektől.


Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Csőr Melinda
Csőr Melinda vagyok, gyorsgipszelő és életmódtanácsadó, Hóbagoly doktor asszisztense Bábucifalván. Repülés közben belátok a konyhákba, ki mit készít, és közkinccsé teszem a galambneten. Ha bárkinek bármi gondja van a sütés főzéssel, szívesen segítek, diétánál, betegségnél is. Mi állatok, a természetes eledeleket szeretjük.Nem használunk ételfestéket, tartósítószert, konzerveket. Amit nyáron összecsipegetünk, befőzzük, ha tele a kamra, nincs mitől aggódnunk télen sem. Ha többet akarsz tudni rólunk, hallgasd vasárnap reggel 9- kor a Felsőfoku Manóképzőt, Gaál Zsuzsa mesesorozatát a Muravidéki Magyar Rádióban. Ha lemaradsz, meghallgathatsz MMR archivumában!