Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Mézes álom, Macuska karácsonyi tortája

2016-12-30

"Bábucifalva közkedvelt Macuska anyója,macskamedve létére,mégis az oldalági barnamedve rokonság izlésével azonosult. Igy aztán ízvilága is hasonlatos azokéhoz, környezetének legnagyobb örömére. Macuska (saját csemetéire,és azok baráti körére való tekintettel ) leginkább az édességek gyártásában felülmúlhatatlan,ebben mindig is ott állt a toplisták élén . A jelen süti ezért is viseli a Csúcs Mézes nevet.Még akkor is,ha a köznyelv,a fent említettet egyszerűen Mézes Álomnak titulálja.
Gaál Zsuzsa"

Mézes tortalap:
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
3 evőkanál tej
7 evőlanál cukor
40 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbona
1 tojás
1 teáskanalnyi összeőrölt mézesfűszer, azaz szekfűszeg, szekfűbors, fahéj keveréke.

A puha vajat, a cukorral, tejjel, mézzel jól elkeverem egy kis lábosban, majd főzöm egy percig.
Hűlni hagyom, majd a szódabikarbonás liszttel, a fűszerekkel és a tojassal összegyúrom. 2 gombócot formálok belőle, és negyed órát állni hagyom.
Két sütőpapír között tepsinyire nyújtom őket, jó vékonyra, és kb 10 perc alatt kisütöm, 200 fokon, lapos nagy tepsiben, vagy tepsi hátán.
Mêg melegen 3 -3 csíkra vágom. Hűlni hagyom.

Pirított dió krém:
10 dkg dió
25 dkg cukor
5 dl tej
2 tojás
2 evőkanál liszt

A diót megpirítom, majd apróra töröm, félreteszem.
25 dkg cukrot karamellé pirítok, majd felengedek 2,5 dl tejjel, amíg feloldódik.
A 2 tojást simára keverem kézi habverővel 10 dkg cukorral, a liszttel, felengedem 2,5 dl tejjel, állandóan kevergetve hozzaöntöm a karamelt.
Villanytűzhely alacsony fokozatán, vagy gőz fölött besűrítem krémmé.
Ha kész, belekeverem a pirított diót.
A lapokat megtöltöm, majd kézzel lenyomom, és ami kicsordul az oldalán, azzal végig kenem mind a negy oldalát, és végül a tetejét is bekenem.
Csak másnap szeletelhető, addigra átpuhul és illatos lesz
a fűszerektől.


Hozzászólások (0)