Vargányás krumpli leves
7 éve
Egyszerű, gyors és nagyon ízletes.
2 fej vöröshagyma
1kg krumpli
2 evőkanál olivaolaj
10 - 12 vargánya " szirom"
1,5 liter víz
só, bors
1 doboz tejföl, vagy főzőtejszin
A vargányát beáztatom.
Felaprítom a hagymát, fedő alatt alacsony hőfokon megdinsztelem az olajon.
Meghámozom, felaprítom a krumplit, rádobom a hagymára, felöntöm vízzel, hozzáönom áztatólével együtt a vargányát.
Izlés szerint sózom, ...
Hajdinás vargánya leves
7 éve
2 fej felaprított vöröshagyma
egy csokor felaprított leveszöldség
2 evőkanál oliva olaj
1 burgonya
25 dkg vargánya
10 dkg hajdina
só, bors, kömény, fűszerpaprika
1,5 l víz
A hagymát fdő alatt lassan megfonnyasztom, hozzáteszem a zöldségeket, összedinsztelem, rá a vargányát, a fűszereket és felöntöm forró vízzel. Rádobom a krumplit és a hajdinát, készre ...
Bujta répa- kerek répa leves
7 éve
Itt az őrségben ismertem meg ezt a remek téli zöldséget.
Nyersen, vajas kenyérrel is finom, a retekhez hasonló íze van és december-januárig eláll.
Savanyítjuk is, úgy mint a káposztát.
A leves hozzávalói:
1 kg savanyított répa
1/2 kg apróhús, hagyományosan disznó, de én már főztem csirkével, pulykával is.
( elhagyható;egy kevés hagyományosan füstölt oldalas, vagy szalonnabőr, egy kicsit megbolondítja)
4 gerizd fokhagyma,
só, bors, ...
Kecske leves keletiesen
7 éve
30 dkg kecskecomb felkockázva
1 sárgarépa
1fehérrépa
Fél zeller
Római kömény, koriander mag, fahéj, mustármag összeőrlöm és kiskanálnyit a hagymára szórok. Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, üvegcsében eláll.
A kecskecombot odateszem főni, 1,5 l sós vízben.
1 fej hagymát apróra vágva egy evőkanál oliván megdinsztelek, két gerezd felaprított fokhagymát is beleteszek, majd, a meghámozott felkockázott zöldségeket és lefedve párolom öt ...
Zöldborsós karalábé leves, azaz (Zöld tumultus Fricska módra)
7 éve
Egy fej hagyma
1/2kg zöldborsó
2 közepes karalábė
1 burgonya
1 zöld chili
1/2 csokor petrezselyem
Só, bors, òrölt kömény izlés szerint
2 evőkanál oliva olaj
1-2 liszt
1,5 l. víz
Levestészta
Mindent konyhakészre előkészítek. A hagymát felkockázom, a karalábét meghámozom, felkockázom, a zöldborsót szezonban megtisztítom, a krumplit meghámozom, felkokázom, a chilit felaprítom, aki nem szereti csípősen, vágja ...